2020. november 27., péntek

Szabolcs vezér EREDETI rézmetszetű ábrázolása megjelent :Norimbergae, 1664 (*99) - Jelenlegi ára: 15 000 Ft

SZabolcs vezér
Megjelent :  Nádasdy Ferenc :  Mausoleum potentissimorum ac gloriosissimorum regni apostolici regum & primorum militantis Ungariae ducum...  
Norimbergae, 1664. Mich. & Joh. Fried. Endter. 1t. (rézmetszetű díszcímlap)+(6)+407+(7)p. Lapszámozáson belül 59 egészoldalas, rézmetszetű táblával. A Nádasdy Ferenc országbíró saját költségén és ajánlásával megjelent királykép-sorozat az egyik legnevezetesebb magyar illusztrált munka. A hun és magyar vezérektől egészen I. Lipót trónra lépéséig követi királyaink történetét rézmetszetű képekkel illusztrálva. Alakjai számos későbbi ábrázolás ihletőivé váltak. A kötetben található királyverseket a jezsuita Lanzmár Ferenc, Nádasdy udvari lelkésze írta. A mű alapötlete Ferenczffy Lőrinctől származik, aki a század elején Berger Illést bízta meg egy nagyszabású történeti munka megírásával (ennek kézirata és az ehhez készült metszetek lemezei is fennmaradtak). A terv — feltehetően pénzhiány miatt — nem valósult meg, a rézlemezek pedig a pozsonyi jezsuitákhoz kerültek. Tőlük szerezte meg Nádasdy, majd az azóta eltelt időszak uralkodóinak képeivel kiegészítve a magyar rendeknek ajánlva jelentette meg a nagyszabású munkát.  
A megrendelt könyvek a rendelést követően azonnal átvehetők budapesti antikváriumunkban a bolt nyitvatartási idejében, vagy kiszállítjuk Önnek a Szállítási és garanciális fül alatt részletezett feltételek mellett.

Jelenlegi ára: 15 000 Ft
Az aukció vége: 2020-11-27 20:16 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése