2021. július 30., péntek

Angelo Funk - Anya leánygyermekével - gyönyörű vintage fotó - Jelenlegi ára: 15 000 Ft

Angelo (P. F. Angelo, Angelo Pál, Paul Angelo, Funk Pál, Funk Pinkász)
(Budapest, 1894. január 31. Budapest, 1974. december 13. ) fényképész, fotóművész, divattervező, filmoperatőr.
Családja több generáción keresztül neves szobrászokat, festőket, grafikusokat adott a világnak. Olasz dédapja, Alessandro Angelo keze alól kerültek ki a bécsi Hofburg stukkói, a 18. században. Állítólag Rossininek is tervezett díszleteket. Az ő tiszteletére viselték a család művész tagjai az Angelo nevet, például a mi Angelónk nagybátyja, aki dr. Angelóként élőkép-előadásokkal járta a világot. Funk Pál tízéves korában kapta első fényképezőgépét, de emellett rajzolt, élőképekben is szerepelt. 1910-ben Münchenben egyszerre tanult Carl Bauer festőiskolájában, és gyakorolta a fényképezést.
Fotóstudását később Berlinben Nicola Perscheidnél, Hamburgban a Dührkoop-műteremben Petersnél, Párizsban Reutlingernél, Londonban E. Hoppénél, Marcus Adamsnál tökéletesítette. Mindezek ellenére Párizsban főleg divattervezőként dolgozott, ám az első világháború kitörése miatt haza kellett térnie.
Közel négy esztendőt töltött csukaszürkében, majd Budapesten, Székely Aladár műtermében lett első segéd. Több próbálkozás után 1919 novemberében nyitotta meg első jelentősebb önálló műtermét Budapesten, a Vilmos császár út 14. -ben, egy évvel később Párizsban és Nizzában is fényképezett. Időszaki műtermeket üzemeltetve, egészen 1938-ig dolgozott felváltva Franciaországban, Hollandiában és Magyarországon. Két hollandiai műtermét (Scheveningenben és Hágában) később átadta nővérének, aki folytatta az ipart. Ekkoriban folyamatosan úton volt, ezer dolog foglalkoztatta.
A fényképezéssel párhuzamosan élőképeket rendezett, jelmezeket tervezett. 1923-ban Párizsban ismét divat- és jelmeztervezőként dolgozott
Máshol is hirdetem a terméket, kérem érdeklődjön a termék leütése előtt annak meglétét illetően!!!


Jelenlegi ára: 15 000 Ft
Az aukció vége: 2021-07-31 00:53 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése