2017. december 29., péntek

Hibiszkusz tea (500g) VÉRNYOMÁS CSÖKKENTŐ, sok C-vitamin, ásványi anyag - Jelenlegi ára: 1 190 Ft

500g Hibiszkusz tea
A hibiszkusz, másik nevén a mályvacserje, egy kétszikű, zárvatermő, csészeleveles, a mályvafélék családjába tartozó virág. A hibiszkusz elnevezés az egyiptomi szent madár, íbisz nevéből származik, amiről azt lehet tudni, hogy Thot vagy Hib, a bölcsesség istenének szent állata volt.
Ez a tea, a legsokoldalúbb faj, a szudáni hibiszkusz vagy rozella.  Ez a faj Közép-Amerikából származik, majd a trópusi, szubtrópusi (Afrika, India, Indonézia) területeken is elterjedt. Karkadénak nevezik ezeken a területeken azt a savanykás, alkoholmentes italt, amely kiváló szomjoltó. Frissítőként, fáradtság ellen is hatásos. Köszönhető ez a vörös sóska - mert így is nevezik - azon tulajdonságának, hogy serkenti a bőr vérellátását, ezáltal tágítja a pórusokat. A sötétvörös, húsos virágkelyhek kerülnek nemzeti ételekbe, valamint szirupok, lekvárok alapanyagát is képezi. Természetes ételfestékként is megállja helyét. Mexikóban és más országokban fűszerként is használatos. Különböző gyógyhatásai miatt pedig a természetgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák. Az ayurvédában használatos borogatásként (bőrgyulladás, égési sérülés kezelésére), készül belőle tinktúra, hajszesz (hajnövekedés serkentésére).
Antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért szokás gyógyteaként is hasznosítani. A főzet savanykás ízű, íze talán a meggyhez hasonlítható, és remekül oltja a szomjadat. Hidegen és melegen is ihatod.
A tea elkészítésének módozatai:
Attól függ, hogy melyik hatóanyag miatt fogyasztjuk. Ha a C-vitamin tartalom miatt, akkor áztatni érdemes, mint a csipkebogyót (hideg vízben kb. 12 órát). Ha viszont a színét adó anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor forrázni szükséges.
Hibiszkusz és az egészség:
Lemosóként tisztítja, szépíti a bőrt
A szem kötőhártya-gyulladását, váladékképződéssel járó, gyulladt állapotait, égő érzéseit forrázatával lehet kezelni, kamillával keverni
Erősíti a női belső nemi szerveket, fokozza ruganyosságukat
Gyomorerősítőként gyömbérrel együtt, kismérvű gyomorfekélynél édesgyökérrel kombinálva
Hörgők és a tüdő gyulladással, lázzal kísért, hurutos állapotaira is jó, mert lehúzza a gyulladást, és segít feloldani a letapadt hurutot, megszünteti az ugató köhögést. Asztma kezelésére is ezért ajánlják, görcsoldó hatása miatt
Szájban lévő sebek, gyulladások, vérzések kezelésére, forrázatát öblögetőként, naponta többször
Torok, hangszálak, mandulák gyulladására, teaként, gargalizálva
Bizonyítottan segít a magas vérnyomásban szenvedőknek, hatásos vérnyomáscsökkentő
Szerepet játszik az érfalak karbantartásában
Immunerősítő
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Natúr vízhajtó szernek is remek
Másnaposság ellen is kiváló gyógyír
A szépségápolásban öregedésgátló hatása miatt gazdagítanak vele sok kozmetikumot
A hibiszkuszban számos szerves sav (pl. alma-, citrom-, aszkorbin- és gyümölcssav) és vitamin (B1, B2, B3, B6, C, D provitamin), továbbá ásványi anyag (pl. kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium) és nyomelem (pl. cink, szelén, vas, króm, mangán) is található.
Baktérium- és vírusölő, gombaellenes hatású
A benne található flavonoidok képesek az idegen anyagok rákkeltő hatásának csökkentésére, és a rákos sejtek elpusztítására is. Rákellenes hatása több esetben bizonyított, és cukorbetegek számára is fontos.
Erős allergiaellenes hatású.
Eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből
Az ayurvéda is számos jótékony hatást tulajdonít neki a már említetteken kívül: vértisztító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vérzéscsillapító (aranyér), összehúzó, immunerősítő, vérmérgezést szüntető, hurutoldó, nemi betegségek esetén tünetenyhítő, köhögéscsillapító, féregűző hatású.
Antidepresszáns. Megnyugtatja a lelket, szünteti az indulatokat, a gyűlölködést. A nőkben fokozza a nőiesség érzületét és a szépség iránti fogékonyságot, a férfiakban pedig a nők iránti érzékenységet.
Bőrápolásban betöltött szerepe: A hibiszkusz kivonat a sejtek méregtelenítési folyamatait és vízháztartását támogatja. Javítja a bőrhám vízmegkötő képességét szabályozó anyagok megtartását a bőrben, például a hyaluronsav kiürülését is fékezi. Továbbá támogatja a kollagén és elasztin szálak épségének megőrzését a bőr mélyebb rétegeiben is.


Jelenlegi ára: 1 190 Ft
Az aukció vége: 2018-01-08 09:03 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése